Dezvoltare/Relatii Internationale

Refugiatii de la Rio (I)

9 Aug , 2016  

Am scris zilele trecute despre ce mi-a placut la Olimpiada si simt nevoia sa dezvolt putin subiectul, pentru ca media de la noi, nu i-a acordat  importanta. Este vorba despre echipa refugiatilor, o echipa de 10 atleti din Siria, Sudanul de Sud, Etiopia, și Republica Democratică Congo care reprezinta 65 de milioane de persoane care au fost nevoite din cauza conflictelor sa isi paraseasca casa. Am inserat cate un filmulet realizat de cei de la UNHCR care spune povestea lor intr-un minut.

Yech Pur Biel, 21 de ani, a crescut într-un lagăr de refugiați după ce a fugit de războiul civil din Sudanul de Sud. 10 ani de zile lagărul a fost casa lui.  El aleargă pentru 800m la Rio, după ce s-a antrenat in tabără de refugiati din Kenya in ultimul an. Nu prea a avut insa facilitati de antrenament si nici macar echipament necesar, adidasii fiind un lux.

Yonas Kinde, 36 de ani, e originar din Etiopia insa traieste in Luxemburg si a participat deja la maratoane in Europa:

James Nyang Chiengjiek, 28 de ani, a fugit din Sudan pentru a nu fi capturat de rebelii care recrutau copii pentru a deveni soldati. Astfel a ajuns in Kenya. Va concura la 800 de m.

Rose Nathike Lokonyen, 23 de ani, originara din Sudanul de Sud, a ajuns in Nairobi, Kenya, la 10 ani. Pana acum un an nu a practica deloc atletismul, nici macar la amatori. Asta pana cand un profesor din tabara de refugiati a incurajat-o sa participe la un concurs acolo si a iesit pe locul doi. La incurajarile profesorului, a inceput sa se antreneze, si la un an de zile de la acel eveniment a fost selectata din cei 43 de candidati sa participe la Olimpiada, la 800 de m.

Paulo Amotun Lokoro e din Sudan ca si ceilalti colegi si isi doreste sa devina campion mondial intr-o buna zi. Pana nu demult se ocupa cu pastoritul si recunoaste ca nu stia nimic despre lume. Are 24 de ani si va concura la 1500 de m.

Anjelina Nadai Lohalith din Sudanul de Sud a ajuns in Kenya la 6 ani si de atunci nu si-a mai vazut parintii. Are 21 de ani si va intra in competitie la 1500 de m.  Intrebata ce o sa faca cu banii daca o sa castige o medalie, raspunsul a fost direct : “O sa construiesc o casa pentru tatal meu si familia mea.”

Pe ceilalti concurenti o sa-i prezint intr-un alt material, deoarece povestea lor  este la fel de inspirationala ca si a celor din Sudanul de Sud. Sunt povestile unor oameni care au trecut de la neputinta la speranta, sunt povesti prin care oamenii acestia vorbesc despre dramele lor, povesti despre care se aude prea putin si doar atunci cand “avem o criza”.

Cover Photo Source Quartz (AP Photo/Felipe Dana)

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *