Editorial

Spania da sperante Romaniei

21 Dec , 2015  

Au fost alegeri in weekend in Spania si circa 73% dintre cetăţenii cu drept de vot și-au exprimat opţiunile, rezultatele obţinute fiind următoarele:

 
Partidul Popular (centru-dreapta, la putere în ultimii ani) – 28,72% (123 mandate)
Partidul Socialist (centru-stânga, tradiţionala forţă de opoziţie) – 22,01% (90 mandate)
Podemos (stânga radicală, fondat în 2014) – 20,66% (69 mandate)
Ciudadanos (liberalism) – 13,93% (40 mandate)

Conform Europunkt, restul procentelor (corespunzând unui număr de 28 de mandate) au fost adjudecate de mai multe formaţiuni politice mai mici, dintre care cele mai importante sunt mișcările pentru independenţa Cataluniei. Este pentru prima oară de la terminarea dictaturii lui Franco când scena politică nu mai este împărţită de cele două partide tradiţionale, Partidul Popular și Partidul Socialist.

Podemos si Ciudadanos (Cetatenii) sunt doua partide noi infiintate. Daca ideologia celor de la Podemos se invarte undeva intre socialismul democratic, democratia directa si populism de stanga, plasandu-i pe stanga politicii, cei de la Ciudadanos sunt foarte greu de reperat in spatiul politic, deoarece ideologia lor este un amalgam de liberalism, amestecat cu democratie sociala, cu autonomism, federalism european si antinationalism. Din punct de vedere politic unii analist ii plaseaza in centru stanga altii in centru dreapta. La nivel european Podemos face parte din grupul parlamentar al European United Left–Nordic Green Left, iar Ciudadanos face parte din Alliance of Liberals and Democrats for Europe.

Scriam nu demult “Bruxelles, atentie la alegerile din Europa”in care faceam o analiza a alegerilor nationale din Polonia, Franta, Spania si alte state. Este un moment in care noi formatiuni apar pe scena politica, unele dintre ele de extrema stanga sau dreapta,  iar vechile partide pierd din ce in ce mai mult teren. Aceasta ruptura intre clasa politica si cetatenti, valabila in multe state europene, face ca scena politica sa fie mult mai pestrita, fie la nivel european sau national. Partea nasoala e ca in astfel de momente de criza, pot aparea miscari sau partide extremiste foarte usor, care pot avea priza la public. Simt ca “viclenia politica” a d-lui Basescu a identificat aceste nevoi pe esichierul politicii romanesti, iar discursul PMP-ului, parca arata din ce in ce mai asemanator cu al regretatului Vadim de la PRM cu PPDD-ul sau PRU al lui Bogdan Diaconu.

Am avut multe intalniri la Bucuresti cu  oameni, activisti sau persoane publice, implicate in fenomenul politic, fie ca vorbim de stanga sau dreapta romaneasca. Se pare ca la alegerile de anul viitor aceste formatiuni care se incheaga acum sau pe viitor vor “ciupi” voturi importante, fie ca vorbim de “Initiativa Romania”, de miscarea lui Nicusor Dan sau de M10. Pe langa acestea pot sa va zic sigur ca vor mai aparea 2-3 miscari, una care se vrea de Centru si inca una de Stanga, axata pe probleme de mediu si sociale. Ar fi interesant daca intre ele s-ar face coalitii, insa cred ca lipsa de coeziune specifica noua romanilor, plus orgoliile mari care sunt  la nivelul liderilor din aceste miscari, vor faramita oarecum voturile. Cu toate acestea ar fi interesant ca in viitor, Romania sa aibe in Parlament sau la nivel local si regional oameni de decizie din noile miscari aparute in ultimul timp. Spania da sperante Romaniei in acest sens!

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *