Ce imi place,Editorial,Expertiza,Lifestyle

Timisoara versus Cluj

26 May , 2015   Gallery

Am fost la Cluj și mi-a plăcut. Mi-a plăcut aerul european pe care lumea cosmopolită de acolo reușește să îl transmită, mi-a plăcut că am văzut oameni pe stradă care râd și transmit energie pozitivă, mi-a plăcut în Piața Muzeului pentru că m-am simțit ca într-un oraș ca Budapesta sau Praga, mi-au plăcut evenimentele culturale desfășurate acolo în weekend, de zilele orașului, mi-a plăcut numărul mare de artiști de stradă asemănător cu ce am văzut în Viena, am fost la Festivalul Luminii într-unul din Parcurile din Cluj și mi-a plăcut energia pozitiva care emană din acel loc, plin de tinerețe și prospețime  . Am simțit la Cluj o emulație care unește locuitorii dar și pe studenții străini și migrantii (este al doilea oraș din țară după București ca număr de migranți primiți), am simțit o anumită mândrie locală, am simțit relații strânse între membrii comunității, tocmai din cauza aceste emulații special, create în decursul timpului, prin prisma diferitelor evenimente.

Am scris pe contributors în 2013 “€œCe oraș din România va ajunge Capitală Culturală Europeană în 2021?”. Pentru mine, acum, răspunsul e clar. Cluj.

Clujul e mișto și fain și a depășit demult Timișoara, care a stagnat în ultimii ani, nereușind să realizeze evenimentele internaționale pe care Clujul le-a realizat. Clujul are TIFF (festival internațional de film), are Electric Castle care este cel mai mare festival de muzica ƒ din România,  la Castelul Banffy de la Bonțida. E superb acolo. La Cluj vine David Guetta și Avicii la Untold Festival tot anul acesta în cadrul European Youth Culture Capital, ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă un pas mai aproape către distincția din 2021.

Timișoara în schimb, are Festivalul cu Play și a reușit să realizeze un Festival de Jazz Internațional, care însă nu este la fel de notoriu ca Festivalul de la Gârâna. Alte evenimente de impact și vizibilitate mare, care să atragă lumea și presa eu nu am văzut/auzit.

În 2012 am fost la interviu pentru jobul oferit de organizația €œ”Timișoara Capitală Culturală Europeana”. Am investit mult în realizarea proiectului de prezentare, m-am documentat, am citit, am scris. Am ajuns la interviu unde oamenii din partea Consiliului de Administrație nu mi-au pus nici o întrebare legată de proiectul înaintat, ci doar întrebări lipsite de substrat. Inclusiv calitatea profesională a unora din Consiliu de Administrație m-a dezamăgit.

De ce v-am povestit acest lucru? Simplu. La 3 ani de la acel eveniment, Clujul conduce detașat din punctul meu de vedere, iar Timișoara nu a reușit să creeze acea emulație despre care am scris mai sus; iar la evenimente culturale internaționale, Timișoara stă foarte prost. Vorbeam cu cineva zilele trecute și îmi spunea că un rol important în această emulație europeană din Cluj, l-a avut Universitatea Babeș Bolyay, prin calitatea programelor oferite și prin numărul mare de studenți străini atrași.

Vorbind în continuare de această emulație, tot în 2012 am avut discuții cu consilierii primarului Robu și cu decanii de la Universitatea de Vest și de la Facultatea de Științe Economice pentru a le propune înființarea unui Institut de Dezvoltare Locală care prin proiectele desfășurate să producă această emulație de mândrie locală promovată prin evenimente culturale si prin proiecte de dezvoltare economică sau inovare. Cred că nu au înțeles ce vreau, pentru că mi-au spus că nu e prea interesant pentru ei. Ceea ce nu au înțeles, e că e nevoie de o perspectivă integrată și holistică pentru acest lucru care să se adreseze societății și comunității și că nu trebuie să fie a€”ceva” pentru primărie sau universitate. Clujul a înțeles acest lucru și uite unde a ajuns!

, , , , , , , , , ,6 Responses

 1. Cazacu Razvan Andrei says:

  Gratian Mihailescu, iti respect pe deplin decizia dar sa stii ca in primul si primul rand Cluj arata asa datorita influnetei politice si a banilor “pompati” de-a lungul fostei guvernari . In al doilea rand la capitolul patrimoniu cultural Timisoara depaseste cu usurinta celelalte orase candidate la titlu chiar daca cladirile in general par mai greu de reabilitat datorita dimensiunii si a complexitatii acestoria. In plus , personal , nu consider ca a fi Capitala a Tineretului prin muzica electronica e neaparat un plus major. Din punct de vedere al muzicii clasice si al operelor si opretelor Timisoara are o gama larga de spectacole foarte frumoase , de neuitat. La capitolul multiculturalitate din nou Timisoara castiga detasat datorita influentelor germane, maghiare , sarbe, italinene etc care in comparatie cu Cluj , acest oras a avut parte in general de influnete majoritar maghiare si prin sec XII , sasesti. In ultimii ani , primaria cheltuie chibzuit fondurile de coeziune prin proiecte gen : Reabilitarea malurilor Begai ( printre lucrari se numara si piste de biclete pe distante foarte lungi pana la Zrenjanin, Serbia ) , Pasaje ( Michelangelo , urmeaza Piata Victoriei, Jiul si Popa Sapca ) , s-a pus enorm accentul pe reabilitarea parcurilor ( Rozelor , Copiilor , Padurice , Justitiei , Carmen Sylva ) , Reabilitarea centrului istoric si 2 programe in colaborare cu guvernul Germaniei de reabilitare a cladirilor istorice din oras ( din pacate sunt blocate legislatiei infecte si a birocratiei romanesti , la fel este si cu celelalte orase din Vest si Ardeal , singurul oras ce a primit o derogare este Sibiu cand a devent CCE 2007) .
  Recent m-am intors dintr-o calatorie in care am vizitat multe orase candidate la titlul de Capitala Culturala Europeana pe langa cele 2 de care vorbesc ( Brasov , Alba-Iulia , Arad, Oradea si mai ales Iasi ) si pot sa spun cu mana pe suflet ca cel putin 2 sau 3 mi se par mai frumoase decat Cluj iar atmosfera vesela este mentinuta de locuitori bine dispusi. Cel mai socant lucru mi se pare numarul de copaci din aceste orase. Dupa o buna perioada de timp , din momentul in care am revenit in Timisoara , am observat cat de multa verdeata si curatenie se afla in orasul de pe Bega. Se pare ca Robu nu glumea cand spunea ca exista cate un arbore pentru fiecare locuitor al orasului.

  In fine…. sper ca juriul sa fie cat mai transparent si sa speram ca cel mai bun sa castige acest mult ravnit titlu ! 🙂

  • Dan says:

   Stii Razvan suntem in 2015, si titlul de capitala culturala europeana trebuie analizat in prezent. Sigur ca si la nivel de cultura (muzica) clasica exista multe evenimente culturale in Cluj-Napoca (si cu siguranță mai multe ca în Timișoara), dar trebuie să reții că Clujul are toate argumentele pentru multicularitate astăzi.

   Dincolo de scena de muzică electronică (Untold, Electric, Mioritmic, Delahoya și multe altele) care reprezintă muzica contemporană, orașul chiar este mai multicultural astăzi decât a fost vreodată și mult peste orice alt oraș candidat. Într-adevăr astăzi dacă mergi în autobuz vei auzi vorbindu-se maghiară, engleză, spaniolă, franceză, arabă, olandeză, greacă, iar pe străzi sunt oameni de toate culorile și națiunile.

   Cred că plusul pe care îl are orașul este faptul că multiculturalitatea se manifestă în prezent, că cultura a continuat-o pe cea clasică și a evoluat într-una modernă, contemporană. Adică orașul este viu, nu trăiește din himerele trecutului.

   În ceea ce priveste clădirile, nu văd de ce ai impresia că Timișoara domină acest aspect. Clujul a beneficiat de cea mai importantă dezvoltare urbană din regatul maghiar după Budapesta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX de aceea are un aspect urban cu clădiri înalte în comparație cu alte orașe (gen Sibiu de exemplu) care au rămas la stadiul de sate. Nu e cazul Timișoarei sigur, care la fel a cunoscut o dezvoltare urbană (pe verticală), dar patrimoniul urbanistic din Timișoara este similar Clujului, nu văd vreo diferență notabilă.

 2. dan says:

  Clujul ca viata culturala si evenimente sta mai bine (evit sa spun mult mai bine fiindca ar suna a laudarosenie). Ca vrem ca nu vrem, primele 3 festivale din Romania se afla la Cluj. TIFF ul, Electric Castel si Untold. Dar cu toate acestea nu va castiga titlul de Capitala culturala.Eu merg pe mana Timisoarei, deoarece Clujul are un handicap mare.Tocmai a fost capitala a tineretului.

  • gratianmihailescu says:

   Si de ce vezi un handicap in asta? Eu vad un plus…ieri vorbeam cu cineva care a fost in Cluj in 2009 si a mai fost odata in 2015 si a zis: WOW!Ce frumos s-a transformat orasul asta! 🙂

   • Dan says:

    Nu te contrazic dar nu cunosc oras in Europa care sa fi fost de doua ori capitala si a tineretului si a culturii.De departe o premiera in decernarea titlurilor… un oras din Romania mai ales.Deci raman la sansa Timisoarei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *