Editorial

Timisoara, capitala culturala europeana

19 Sep , 2016  

Ma bucur enorm pentru Timsioara. Ma bucur din suflet ca acest oras are sansa asta. De-a lungul timpului am fost conectat cu Timisoara ca student, ca absolvent care isi cauta un loc de munca, prestand apoi diverse joburi,  acum ca si doctorand si lector. Timisoara este capitala Banatului si intr-o viitoare regiune va detine acest titlul si din punct de vedere administrativ.

In 2012 mi-am dorit sa intru in echipa ONG-ului Timisoara Capitala Culturala Europeana. Din pacate nu am reusit. Dar am incercat tot timpul din afara, prin critici constructive, sa mobilizez decidentii.  In ianuarie 2013 explicam pe Contributors, modalitatea de desemnare a orasului care va deveni capitala culturala europeana in 2021: “Ce oraş din România va deveni Capitală Culturală a Europei în 2021?”

Inca de la acel articol atrageam atentia ca Timisoara pleaca cu un handicap fata de orase ca si Cluj, Iasi sau Alba Iulia. Iasi si Alba Iulia nu au intrat in competitia finala, insa am crezut pana in ultimul moment in victoria Clujului. De ce? E simplu si am explicat pe blog de nenumarate ori: “Despre Cluj cu respect”, “Timisoara vs Cluj”, “Cluj si Alba respect”

Tocmai de aceea bucuria e mai mare. Unii ma acuza de ipocrizie, ca am atacat Timisoara si ca acum ma bucur. In toate articolele am justificat criticile prin argumente : ce se face in alte parti si cum ar trebui sa evolueze Timisoara. Atunci cand primarul Robu a vrut sa faca o fantana de 2 milioane de euro pe Bega am protestat public pentru ca nu mi se parea normal ca Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana sa nu aiba un buget pentru finantarea de evenimente, dar Timisoara sa faca o fantana de 2 milioane de euro.  Acum il felicit pe primar dar si echipa pentru performanta. Cunosc oameni minunati care au pus umarul la aceasta reusita cum e experta in politici culturale Raluca sau Andreea fondatoarea festivalului Plai.

 Jurnalista Brandusa Armanca a scris pe facebook zilele trecute

“Timisorenii au fost rezervati in a crede ca titlul se cuvine acestui oras, ma numar printre ei, iar acest scepticism a fost util: s-a mai lucrat la slogan, s-au mai cautat rezonante, s-au mai cooptat oameni. Deci, a fost munca, nu bafta.”

Zilele trecute vorbeam cu un consultant de strategii de dezvoltare de la o firma germana. Ii spuneam ca nu-mi place cum a evoluat Timisoara in ultimii 15 ani si ca potentialul era fantastic insa nu a fost fructificat. Mi-a dat dreptate. Timisoara este orasul revolutiei, Timisoara este un oras multicultural si tolerant, primul oras european cu iluminat public, e orasul legendarei trupe Phoenix si lista poate continua. Din pacate acest profil strategic al orasului (cultura, evenimente, turism) nu a fost continuat dupa revolutie. Timisoara a devenit un loc propice industriei si multi-nationalelor (Continental, Siemens, Alcatel, Solectron) si mai putin focusat pe evenimente, cultura si atragere de turisti. De aceea mi-a fost frica ca va pierde in favoarea Clujului care a punctat fantastic in ultimii 5 ani la evenimente si vizibilitate nationala/europeana.

Inchei cu vorbele colegului de la Univeristatea de Vest, Alexandru Jădăneanț: “Sunt timișorean. Născut, crescut, educat în acest minunat oraș. Stiu ce înseamnă spiritul Timișoarei….spirit cam dispărut în ultimii ani…imi iubesc orașul, motiv pentru care sunt și critic…ce este rău în a critica? Ieri s-a anunțat ca Timișoara va fi Capitala Culturală în 2021….sper ca vom știi sa onoram aceasta recunoastere…si puterea de a transforma orasul…sta în fiecare dintre noi…este mult de lucrat.”

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *