Dezvoltare/Relatii Internationale,Interviuri,Prieteni & Invitati

Un francez în Ucraina

29 Apr , 2015  

Pe Olivier nu l-am intalnit încă în persoană. Suntem prieteni pe facebook și m-a contactat anul trecut prin intermediul Adunării Regiunilor Europene. Suntem colegi ai Centrului Academic al Adunării Regiunilor Europene, Strasbourg, Franța. M-a invitat la un eveniment organizat în Ucraina pentru a face o prezentare legată de europenizarea administrației publice și descentralizarea sistemului administrativ. Pregătisem o comparaţie între România și Polonia, însă din cauza evenimentelor de la sfârșitul anului trecut, evenimentul nu s-a mai ținut; autoritățile erau mai preocupate de evenimente interne și de conflictul din zona de Est a Ucrainei decât de reforme administrative. Olivier Vedrine este rector al Universității Continentale din Kiev ce are ca scop declarat ideea de promovare a unei Europe Continentale în domenii ce țin de știință, de schimburi economice sau mobilitate, de la Lisabona și până la Vladivostok. E foarte activ în viata politică și promovează constant un discurs european în capitala Ucrainei. Curios să văd ce face un francez în Kiev l-am rugat să răspundă la câteva întrebări.

Buna Olivier.Ce face un francez în Ucraina? Cum ai ajuns aici?

Am ajuns în Ucraina, deoarece în urmă cu mai mult de doi ani, am fost invitat de către un văr; am familie în Ucraina și în Rusia. Am venit la Kiev pentru a construi o şcoală de afaceri la standarde europene cu partenerul meu Victor Petrovich Androuchenko, rectorul Universității Naționale de Pedagogie Dragomanov. Primul an nu a fost simplu, din cauza birocrației de la Ministerul Educației din Ucraina. Revoluția a ajuns foarte repede și m-am alăturat prietenilor mei din Ucraina. Am dat deja mai multe cursuri privind Uniunea Europeană în universități din Kiev înainte de începerea Maidanului. Prin urmare, era firesc să devin un activist! Am vorbit de mai multe ori pe scena Maidanului, am organizat vizite la Maidan pentru prietenul meu Henri Malosse, președintele CESE – Comitetul Economic şi Social.

De ce am fost pe Maidan şi ce am făcut acolo? Tocmai am văzut de la început că prietenii mei din Ucraina au luptat pentru valorile în care cred și am văzut alături de steagul Ucrainei steagul Uniunii Europene, steagul meu! Am fost cea mai mare parte a timpului la Casa Sindicatelor, de asemenea, m-am dus în Piața Independenței, am discutat cu oamenii de pe baricade. Am înțeles repede că această revoluție a fost o revoluție pentru Ucraina, o dorinţă de a schimba sistemul; aceasta luptă nu a fost doar pentru a merge spre Uniunea Europeană, sau pentru a se opune Rusiei, ci a fost o luptă pentru o nouă Ucraina!

Povestește-ne te rog despre Continental University, despre proiecte și obiective de viitor?
Scopul University Continental Business School este de a promova o educație europeană cu diplome duble, franceze și ucrainiene. Vom da diplome de licență şi masterat genul Master of Business Administration.
Care e situația acum în Ucraina? Ce se întâmplă la nivel politic?
După cum ști situația din Ucraina nu este foarte bună. Această țară este în război și are o mulțime de dificultăți în economie. La nivel politic, guvernul vrea să meargă cu Uniunea Europeană.

Crezi că conflictul din Est poate escalada în ceva mai de amploare, care să implice și alte state?

Uniunea Europeană trebuie să facă față unei propagande bine organizate de Putin. În acest scurt război rece ne confruntăm cu un război de comunicare eficient și puternic. Putem vedea că administrația Putin folosește aceleași instrumente de propagandă asemănătoare cu cele din timpul Uniunii Sovietice. Ei mint, manipulează şi folosesc “idioți utili” ca şi comunicatori, în țări străine, așa cum au făcut în timpul Uniunii Sovietice cu partidele comuniste din Europa și din întreaga lume. Dar Rusia nu este Uniunea Sovietică! Rusia nu este atât de puternică cum a fost Uniunea Sovietică! Armata rusă nu este Armata Roșie! Economia Rusiei reprezintă 2, 86% din produsul intern brut (PIB) din întreaga lume (cifre 2013). Iar această economie este acum în colaps, din cauza sancțiunilor împotriva politicii lui Putin în Ucraina și, de asemenea, din cauza ineficienței sistemului economic în Rusia bazat pe corupție și cultură sovietică de management.

Dacă vrem să comparăm: USA plus UE, plus Canada, plus Australia reprezintă aproximativ 46,25% din produsul intern brut (PIB) din întreaga lume (cifre 2013). Si NATO este și va fi pentru o lungă perioadă de timp cea mai puternică organizație militară.

Apoi, ne întrebăm: de ce să ne fie frică? Nu, nu trebuie să ne fie frică de puterea economică sau puterea militară a Rusiei. Dar trebuie să avem grijă la războiul de comunicare pe care Putin îl face, deoarece obiectivul acestui război de comunicare este de a împărți opiniile publice în primul rând în Uniunea Europeană, deoarece Ucraina alege să meargă cu Uniunea Europeană și în al doilea rând împotriva SUA, deoarece SUA susțin alegerile Ucrainei. În democrațiile occidentale puterea opiniei publice este luată în considerare de politicienii occidentali. Nu este şi cazul Rusiei din cauza regimului autoritar, și Putin știe asta!

Cum vezi politica externă a Rusiei, în ceea ce privește Ucraina și cum crezi ca se va mișca Putin pe viitor?

Războiul din estul Ucrainei este susținut de Rusia iar “revoluția ucraineană” este o alegere de a trăi într-un alt sistem. Acest război fratricid din Donbass este dovada că Putin a înțeles că el nu poate lăsa Ucraina să meargă spre Europa, că în cazul în care nu mai poate domina, el trebuie să slăbească Ucraina și războiul din Est slăbește Ucraina. Putin a înțeles că Maidan este o declarație de refuz a sistemului său, că o Ucraină mare şi puternică se poate dezvolta rapid şi poate amenința supremaţia Rusiei, iar el, Putin, va fi nevoit să facă unele reforme pentru a evita un Maidan în Moscova.

Dar Europa? Cum va reacționa UE în privința Ucrainei?

Trebuie să câștigăm acest război politic și militar în Ucraina, pentru Ucraina și independența sa în primul rând și în al doilea rând pentru Europa. Acesta este un război între două sisteme: între sistemul Uniunii Europene bazat pe democrație, drepturile omului şi libertatea presei şi un sistem bazat pe autoritarismul rusesc și pe corupție. Putem construi un spațiu comun de la Lisabona la Vladivostok în valorile democrației, drepturilor omului, libertate a presei, egalitatea de gen, solidaritatea, dialog.

Ai afirmat anul trecut ca societatea civilă poate ajuta în rezolvarea crizei din Ucraina. Cum? Totuși societatea civilă e încă la început de drum în Ucraina și nu e foarte puternică.

Da, societatea civilă este încă la început, dar aceasta este o nouă perioadă pentru Ucraina. Această societate civilă face presiuni deja asupra guvernului și a adunării Rada pentru a realiza reforme și pentru a stopa obiceiurile moștenite de la sovietici. Politicienii se tem acum de un nou Maidan în cazul în care nu vor realiza reforme cu adevărat. Poporul ucrainean nu va lăsa guvernul și politicienii să aibă același stil de guvernare cu cel dinaintea Maidanului.

Promovezi valori europene în Ucraina și încerci să apropii Ucraina de UE prin acţiunile pe care le întreprinzi. Cat de greu se va realiza reforma administrativă în Ucraina si cat timp va fi nevoie pentru ca principii europene ca multi-level governance şi subsidiaritate să fie funcţionale în Ucraina?

Ucraina trebuie să câștige două războaie. Primul război este în Est, în Donbass. Pentru a câștiga acest război Ucraina are nevoie de arme defensive moderne și mai multe sancțiuni europene și americane împotriva Kremlinului. Putin va continua să perturbe Ucraina, deoarece o liberă și dezvoltată Ucraină este un pericol pentru puterea și sistemul său din Rusia. Al doilea război pentru Ucraina este împotriva corupției, un război intern. În același timp în care Ucraina trebuie să lupte în Donbass, trebuie să lupte și împotriva corupției. Cu cât Ucraina va avea succes în lupta împotriva corupției, cu atât va avea probabil succes şi în războiul din Donbass. Corupția face statul ineficient și pentru a câștiga războiul din estul Ucrainei e nevoie de un stat eficient! Victoria împotriva corupției va face posibilă în același timp şi victoria în Donbass ceea ce va permite construcţia unei noi Ucraine! Reformele administrative în Ucraina sunt un instrument pentru a lupta împotriva corupției, de exemplu, ei trebuie să crească veniturile funcționarilor publici. Dar asta va lua timp și au nevoie de o “terapie de șoc”, la fel ca în Polonia, la începutul anilor 90. Cred că va dura aproximativ 15 ani pentru a face toate reformele din Ucraina, care vor permite ţării să devină membră UE, asemănător cu ce am văzut în Polonia.

Ce părere ai despre descentralizare? Crezi că va fi posibilă descentralizarea administrativă pentru o funcționare mai eficientă a administrației?

Da, cu siguranță cred că descentralizarea va construi o administrație publică mai eficientă! Nu putem gestiona o țară în secolul XXI așa cum am făcut în secolul al XX-lea, guvernul trebuie să fie mai aproape de oameni și cu noile tehnologii, acest lucru este posibil. Descentralizarea poate aduce o reformă bună care să contribuie la reducerea sistemul centralizat post-sovietic de guvernare.

Unde vezi Ucraina peste câțiva ani?

Așa cum am spus mai înainte, Ucraina are nevoie de o “terapie de șoc”, la fel ca Polonia, la începutul anilor 90. Cred că va dura aproximativ 15 ani pentru a face toate reformele necesare şi pentru ca Ucraina să devină membru UE. Cred că războiul din Est se va termina atunci când Putin și sistemul său vor pierde puterea în Rusia, iar pentru clarificarea situației din Crimeea e nevoie de un nou sistem politic în Rusia. Libertatea și democrația în Rusia înseamnă pace și dezvoltare pentru Ucraina!

Un mesaj pentru romani și pentru România:

Iubesc țara și poporul vostru. Am fost la București în septembrie 2011 cu ocazia unei conferințe. M-am întâlnit și am vorbit cu fostul președinte d-l Ion Iliescu şi am vizitat București cu unul dintre prietenii mei români de la Ministerul Afacerilor Externe. Sunt foarte fericit că România este un stat membru al Uniunii Europene, țara și poporul român merită să fie în Uniunea Europeană!

Olivier Vedrine este directorul Continental University Business School în Kiev, Ucraina. Profesor universitar, cercetător, jurnalist, vorbitor conferințe – lector, în numele Comisiei Europene (în rețeaua experților Team Europe Franța), fost redactor-șef al ediției ruse “Revue Défense Nationale “(2010-2014), Franța. Cercetător asociat la Universitatea din Québec din Montréal (UQAM), Canada. A ținut seminarii la Colegiul Europei şi la Comisia Europeană. Este membru expert al Uniunii Naționale a politologilor și membru al Editorial Advisory Board al “Questions of political science”, Rusia. Din 2015, el este membru expert al Centrului Academic al Adunării Regiunilor Europene, Strasbourg, Franța.

A fost lector în unele universități din Franța, Ucraina, Rusia, Germania, Polonia, Canada, Taiwan, Italia, Turcia, Azerbaidjan, Estonia, Belgia, Marea Britanie, România, Olanda, Georgia, Portugalia.

, , , , , , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *