Editorial,Proiecte pe care le sustin

Unde ar fi fost visele tale astazi?

6 Jul , 2017  

“Unde ar fi fost visele tale astazi?” este numele campaniei online, initiate de Centrul de evaluare si analize educationale (CEAE), un ONG ce militează pentru un sistem de educaţie corelat cu nevoile economiei bazate pe cunoaştere, inovaţie şi productivitate. 

Zilele trecute am primit un mail de la Alina. “Grațian, nu vrei sa fii endorser la campania aceasta?”….Am citit repede mailul si in aceeași zi am răspuns la întrebările lor. Susțin acest gen de abordare, am scris pe blog de nenumărate ori despre nevoia unei reforme educationale si cred ca abordarea potrivita este bazata pe gândire critica, creativitate si problem solving asa cum propun si cei de la CEAE.

Eu nu am știut, însă ei m-au anunțat ca analfabetismul funcțional atinge rata de 40% in Romania. Tragic! De aceea au inceput aceasta campanie,  care să pună în valoare trei aspecte importante:

– ideea de profesor activ, implicat;
– ideea de orizont, de împlinire personală şi de motivaţie;
– nevoia absolută de disrupţie.
Faptul ca metoda lor de lucru a fost considerată inovativă de către IAA (International Advertising Association) si ca actiunile lor concrete transforma modul de predare la clasă, am acceptat cu drag sa fac parte din aceasta campanie si sa-i sprijin. Astfel am raspuns la cele 5 intrebari pe care mi le-au adresat, dar o sa redau aici  textul pe care l-am trimis spre ei zilele trecute in care am incercat sa scot in evidenta importanta educatiei si cum m-a afectat pe mine scoala si profesorii pe care i-am intalnit.

Key-questions:

  1. Ce materie/i ti-au plăcut cel mai mult?

Geografia, Desenul, Literatura

  1. Cu ce te-au influenţat profesorul/ii care preda/u materia respectivă in alegerile ulterioare?

Mi-a placut de Galis, profesorul de desen dintr-a 5. A zis ca pot sa desenez ce vreau eu si cum vreau eu. Combinam culori…fara a avea prea mult sens ceea ce faceam. Ma incuraja tot timpul, lucru rar intalnit la profesorii romani.

  1. Prin ce ai fi vrut să difere maniera de predare a materiilor care te-au preocupat?

Mi-ar fi placut sa invat prin a face lucruri nu prin a toci.  Mi se parea nefolositor sa tocesc. Mi-ar fi placut sa se vorbeasca mai mult cu mine sau sa lucrez mai mult cu colegii/e in echipe, pentru a „face” lucruri/proiecte. Mi-ar fi placut sa am materii adiacente, ca optionale, care sa ma faca sa ma implic si sa invat lucrurile de care eram pasionat. Nu a fost asa.

  1. Cum te-au inspirat profesorii să fii mai bun, să aspiri la mai mult, cum ti-au deschis orizontul?

Din pacate nu am experimentat asa ceva in Romania, nici in gimnaziu, nici in liceu…poate in facultate cateva cazuri izolate. Oamenii care mi-au deschis cu adevarat orizontul poarta numele  Donato Tancredi, Thomas Nielebock (2007, Germania), Paul Blokker, John McGowan, (2011, Italia), Rebeca Henderson (2016 SUA). De ce? Ma ascultau, ma incurajau, ma sustineau, impuneau respect prin povestile lor si prin cultura lor, prin felul de a preda, prin felul de a vorbi.

  1. Ai avut profesori care să iti fi stimulat încrederea în sine?

Da, cei de sus.

  1. Dacă ar fi să schimbi ceva ACUM, ce ai schimba în educaţia din România?

Totul. De la gradinita si gimnaziu, pana la liceu si facultate. Totul! Si as da salarii mari la profesori. Nu ai cum sa performezi cu 1.200 de RON. As face totul mai alternativ, mai creativ, mai interactiv. Eu asa fac la Vest la Universitate la Timisoara cu studentii mei. Dar nu cred ca sunt multi care gandesc ca mine.

“Trebuie sa precizez ca am fost un rebel  in liceu, deoarece nu am gasit nici un profesor care sa imi stimuleze interesul. Astfel, in clasa a 9 am ramas repetent, fiind cunoscut ca un „copil problema”. Eu credeam despre mine ca sunt un creativ si un tanar ce gandeste altcumva decat sistemul, ceilalti incepand de la profesori la colegi si parintii colegilor ma vedeau ca pe un golan, „o uscaciune printre copacii verzi”, un rebut social.

Acum dupa 20 de ani, sunt doctorand si lector la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent a doua masterate, si bursier al Comisiei Europene, cu studii si programe de cercetare in Germania, Italia, Serbia, Ungaria, Belgia si USA.

Din pacate viata mea a inceput la 26 de ani, atunci cand am plecat in Germania cu bursa si am dat peste profesori care mi-au influentat gandirea, si am studiat intr-un sistem cu totul diferit decat cel din care veneam, in care iti alegeai materiile la inceput de an, unde profesorii aveau ore de intalniri cu studentii, ascultandu-le problemele individual, un sistem unde focusul era pus pe practica si mai putin pe partea teoretica, un sistem care iti stimula gandirea critica si creativitatea, unde puteai sa iti pui in practica ideile. Mi-a placut atat de mult atunci in Germania incat am descoperit in mine o sete de cunoastere care m-a indreptat spre alte tari si alte programe de studiu. Din pacate in Romania, atat in liceu, cat si la facultate, am trait prea putin aceste lucruri.”

Campania Unde ar fi fost visele tale astazi? este la inceput

Donează! Sharuieste! Implică-te! 
Viitorul e educaţie. Viitorul e al tuturor. Hai să creştem împreună o Românie competitivă. 
#sustineducatia #altfel

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *