Editorial

USR cu bune si rele

30 Nov , 2016  

USR e noua miscare  indreptata impotriva establishement-ului politic care a condus Romania in ultimii 25 de ani. Candidatii lor sunt oameni care nu au facut parte din nici un partid, insa au fost implicati in politica indirect: din partea societatii civile, a sectorului business sau mediului academic. Sunt oameni care s-au saturat sa priveasca si au hotarat sa se implice.

Unii spun ca nu vor lua nici 10%. Eu zic ca vor lua peste 10% in cazul in care prezenta la vot va fi mai mare decat media cu care ne-am obisnuit.  Ei pot reprezenta clasa de mijloc si oamenii care sunt satui de politica romaneasca. USR este alternativa pentru cei care nu prea ies la vot, iar daca USR reuseste sa-i scoata din casa pe acesti oameni, atunci scorul lor in Parlament va fi destul de important in negocierile de dupa alegeri. Problema e alta: Romania nu prea are clasa de mijloc.

Am spus deja ca voi vota cu ei. De ce? Pentru ca ii cunosc pe multi dintre ei si pentru ca sunt profesionisti in ceea ce au facut pana acum. Ghinea, Barna, Nasui, Presada, Marinescu sunt doar cateva nume cu care m-am intersectat intr-un fel sau altul si am o impresie buna despre expertiza pe care o au. Am insa si multe nedumeriri legate de USR ca miscare si formatiune politica si de continuitatea si coeziunea decizilor de dupa alegeri. Cam la lucrurile astea m-am gandit in ultimul timp cand vine vorba de USR:

Puncte tari

 1. Profesionisti, cu expertiza solida in domeniile in care activeaza
 2. Majoritatea au studii in strainatate si si-au construit cariera “pe bune” cu efort si multa munca
 3. Oameni integrii si “nepatati” ce au promovat transparenta, buna guvernare si statul de drept prin actiunile lor.
 4. Sunt tineri, implicati si au un suflu nou si atitudine pro-activa
 5. Faptul ca il sustin pe Ciolos ca si premier
 6. Avand o expertiza variata isi fundamenteaza deciziile de politici publice pe date, analize si strategii.

Puncte slabe

 1. Lipsa unei viziuni comune dupa alegeri
 2. Disensiuni ideologice mari in interiorul USR care risca sa sparga USR-ul dupa alegeri
 3. Lipsa exeperientei politice si a organizarii administrative
 4. Faptul ca s-au format rapid la nivel national si nu au crescut natural si organic
 5. Faptul ca in unele zone (Timis, Caras, etc) au fost numiti candidati de la “centru”, fapt ce vine pe modelul vechi al politicii romanesti unde Bucuresti decide si impune.
 6. Nicusor Dan nu este tocmai liderul carismatic, care sa aibe capacitatea de a unii, mobiliza si activa oameni

Sper sa reuseasca sa obtina un punctaj cat mai mare si sper intr-o alianta  cu PNL  dupa alegeri, desi toate datele sociologice sunt impotriva lor si arata ca PSD-ul are sanse mari de a guverna dupa 11 Decembrie.  Daca lumea nu iasa la vot,  riscam ca 2016-2020, perioada importanta pentru viitorul Romaniei si al Europei, sa avem premier un mitoman/plagiator sau un condamnat penal.  Nu cred ca va doriti acest lucru. Un lucru e sigur: cu cat iese mai multa lume la vot, cu atat sansele aliantei USR-PNL de a guverna sunt mai mari. #YesLaVot

, , , ,One Response

 1. Raoul says:

  O mica precizare, sunt din USR Timis iar Catalin Drula nu a fost impus de la centru ci cerut de noi. Ma gandesc ca la fel a fost si in celalalte filiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *