Editorial,Expertiza

Viitorul suna bine…pana la alegeri

16 Jan , 2016  

Viitorul suna bine…dar pana cand? Pana la alegeri?

Am intrat pe pagina Guvernului si am vazut ceea ce nu mi-a fost dat sa vad pana acum: un site simplu de utilizat, cu trimiteri spre social media (unde chiar ti se raspunde in timp rezonabil), un site friendly si  transparent cu informatii utile. De exemplu Vineri au aparut prioritatile strategice ale fiecarui Minister si planuri de actiuni sectoriale pe 2016.  Toate aceste documente stranse intr-un singur loc, iar daca nu ai chef sa rasfoiesti strategiile, poti vedea ideea principala printr-un singur infografic de o pagina. De ce oare nici un guvern anterior nu a reusit acest lucru? De ce era totul atat de incurcat in trecut? De ce nu era sintetizat totul in niste idei simple?

Am urmarit dezbaterea organizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic si MDRAP (Dialog pentru o administratie publica transparenta si participativa) , unde au fost prezenti oameni din Guvern, in frunte cu cei doi ministri, alaturi de societatea civila. Mi-a placut ce am vazut si nivelul dezbaterii a fost bun. Acest lucru imi da speranta.  Asta inseamna o deschidere si o transparenta care nu a mai existat pana acum. Multe din proiectele viitoare vor fi realizate in parteneriat cu societatea civila si practic asta inseamna guvernanta multi-nivel, guvernanta europeana.

In ultimele luni am reusit sa schimb idei cu oameni din Guvern, sa vorbesc cu ministri sau cu secretari de stat, sa particip  la diferite conferinte sau evenimente, asta dupa ce ani intregi nu reuseam sa intru in audienta la un primar sau presedinte de CJ. E o schimbare mare de atitudine, din partea administratiei centrale care sper sa se proiecteze  si spre regional si local.

M-am uitat peste harta startegiei MDRAP-ului si e foarte curajoasa, mai ales ca e vorba doar de un an de zile. Daca lumea spune ca eu sunt prea pozitiv in gandire si prea idealist, oare cum o fi considerat d-l Dancu pentru planul acesta, care nu a putut fi pus in aplicare in decursul unei guvernari de 4 ani si de nici un guvern anterior? Prioritati indraznete precum strategie de descentralizare si reforma administrativa, o lege a regenerarii urbane, politici publice in domeniul dezvoltarii urbane…..Pai unii parlamentari nici nu inteleg conceptele. Sunt curios de mecanismele pe care d-l Dancu le va declansa pentru a pune in aplicare aceste strategii/concepte. Am citit ambele interviuri cu dansul. Are planuri mari si curajoase, care din pacate nu pot fi implementate in cateva luni. Prioritatea zero pentru dansul e constructia unui proiect de tara, a unui nou model de guvernare. De acord, total! Dar de cine va fi pus in aplicare?

E clar. Guvernul doreste sa declanseze niste mecanisme/metode la nivel central dar si regional si local, care sa fie respectate si implementate si dupa alegeri. Imi place aproape tot ce s-a intamplat pana acum, mai ales in domeniul meu de expertiza. Dar oare ce o sa se intample dupa alegeri? Partidele principale nu dau semne de reforma in interiorul lor. Cum va fi continuat acest proiect de tara de catre PNL si PSD? Cu ce oameni?

, ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *