My movies

Zbor deasupra unui cuib de cuci

3 May , 2015  

Eram în facultate când l-am văzut prima dată și o să îl revăd cu placere deseară. E un film complicat și simplu în același timp, tensiunea din jurul dramei filmului conține destule momente amuzante care fac filmul mai relaxant. Îmi place pentru ca tratează “libertatea”: e un film-parabolă despre teama individului de a-și asuma libertatea și despre predispoziția sa de a se lăsa pradă unei vieți controlate, dictate. Filmul vorbește într-o manieră foarte directă despre nevoia omului de libertate și în același timp despre teama lui de a se agăţa cu ambele mâini de această libertate care îi stă la îndemână. Personajul principal interpretat de Mc Murphy are idealuri, tinde mereu spre mai mult și își asumă responsabilități; încearcă să obțină și să facă cât mai mult nu doar pentru el ci și pentru colegii săi speriați de viaţă și libertate, datorită concepțiilor inoculate zi de zi de medici, asistente și paznici ce simbolizează societatea în general.

Îmi place afişul filmului din acea perioadă:  If he’s crazy, what does that make you?

jack nicholsonFilmările au avut loc la spitalul din Salem,Oregon, unde se petrece și acțiunea romanului lui Ken Kesey. A luat Oscar la cele mai importante categorii Cel mai Bun Film, Actor, Actriță, Regizor, Scenariu. Pentru rolul lui Mc Murphy la vremea respectivă s-a vorbit de James Caan, Marlon Brando și Gene Hackman. Milos Forman, regizorul, spune că l-ar fi preferat pe Burt Reynolds. Cam ciudată alegerea lui Forman. Nicholson e formidabil în rolul lui Mc Murphy și cred că nu putea fi ales actor mai bun pentru rolul ăsta. E un film manifest, film al unei generaţii, la fel cum a fost şi Fight Club a lui Fincher; Nicholson exprimă frustrările generaţiei sale, filmul fiind o alegorie politică a revoluției împotriva autorității, caracteristică Americii anilor ’60. Deşi filmul a apărut în 1975, romanul cu acelaşi nume a fost publicat în 1962.

De la Forman mi-a mai plăcut People vs Larry Flint si Man on the Moon, ambele filme biografice, primul despre istoria lui Larry Flint fondatorul Hustler, film controversat la momentul lansării și cel de-al doilea despre viaţa și cariera legendarului Andy Kaufman.

Filmul de pe TVR 1 din seara asta a câștigat 31 de trofee internaționale având alte 12 nominalizări. Este cotat cu 8.7 pe imdb ocupând poziția a 15 din cele mai bune 250 de filme din toate timpurile. De (re) văzut!

, , , , , ,Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *